Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) van de bekende oud-international Eric Noordegraaf heeft eerder dit jaar de Nederlandse vertaling uitgebracht van een praktisch waterpoloboekje voor beginnende waterpolospelers en hun trainers, coaches en ouders.
Opvallend aan het boekje is dat alle 28 pagina’s geplastificeerd zijn. Uiterst handig voor het gebruik in een natte omgeving!
Het bestaat uit 40 geïllustreerde tips en is uniek in zijn soort. Het is voor het eerst in lange tijd dat er een boek over waterpolo in het Nederlands verschijnt.
De Hongaarse Ildikó Szedlmayer heeft dit uiterst toegankelijk basisboekje over waterpolo geschreven, waarbij de Nederlandse vertaling komt van de hand van Eric Noordegraaf, oud-waterpolointernational en oprichter en eigenaar van het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC).
Binnenkort verschijnt er ook een 2e versie van het waterpolo boek met daarin nieuwe tips..
Praktisch gebruik in het zwembad
Bijzonder én toegankelijk!
Iedereen die geïnteresseerd is in waterpolo weet inmiddels dat er in het Nederlandse taalgebied, naast het cursusmateriaal van de opleiding tot waterpolotrainer, geen actuele instructieboeken beschikbaar zijn. Veel mensen gebruiken nog altijd het waterpolohandboek van de toenmalige bondscoach Ivo Trumbic uit 1980 of wellicht het boek Waterpolo: historie, training, techniek en tactiek van Walter Thiemessen en Pim van den Bosch uit 1985.
Hoewel veel oefeningen uit bovengenoemde boeken ook nu nog heel goed bruikbaar zijn, zijn ze minder geschikt voor toepassing bij waterpolo voor de jongste doelgroep. Het boekje Waterpolo Basisschool is door het eenvoudige taalgebruik en de duidelijke illustraties juist wel geschikt voor jonge waterpolospelers en hun trainers en coaches. Aan de hand van een 40-tal eenvoudige tekeningen, elk vergezeld van een korte instructie, komen alle basisbeginselen van het waterpolospel aan bod.
Conclusie:
Dit boekje is uniek in zijn soort. Alle tips zijn even handig. Tevens staan achter in het boekje een aantal praktische handreikingen voor begeleiders en trainers. Daarin wordt onder meer aangeraden om elk kind zijn of haar eigen exemplaar mee te laten nemen naar elke training. Het is daarom erg handig dat het is geplastificeerd. Het boekje is prima te gebruiken voor kinderen binnen de leeftijden van de F, E en D-jeugd (7 t/m 12 jaar) en is tevens prima geschikt voor hun ouders. Een must voor elke vereniging met een waterpoloafdeling!
Waar te koop?
Het boekje is uitgebracht in verschillende talen en is niet te koop in de reguliere boekhandel. De Nederlandse versie is te bestellen voor € 24,95 (excl. verzendkosten) door een mail te sturen aan het WOC. (woc@xs4all.nl) Bij bestelling van grotere aantallen is korting uiteraard bespreekbaar. Ook is het mogelijk om het verenigingslogo te laten plaatsen in het boekje.
Over de auteur Ildikó Szedlmayer
Auteur Ildikó Szedlmayer speelde vele jaren waterpolo op topniveau. In 1985 behaalde zij met de Hongaarse ploeg zilver (achter Nederland) tijdens het EK in Oslo, het 1e EK waarbij waterpolo voor dames op de agenda stond. Op 16-jarige leeftijd startte zij met het begeleiden van kinderen. Ildikó studeerde af aan de Universiteit van Bewegingswetenschappen, waarbij ze zich specialiseerde als bewegingsonderwijzeres op het gebied van fysiotherapie, zwemmen en waterpolo. In de afgelopen 15 jaar begeleidde ze jonge kinderen bij het aanleren van waterpolo.
Ildikó: “Het is mijn persoonlijke missie om kinderen te laten ontdekken hoeveel plezier je ondervindt in het waterpolo, door samen deze mooie sport te beoefenen.” Met dit boekje wil zij deze missie breder uitdragen.
Aanbeveling van Eric Noordegraaf:
“Ik ben al vele jaren bevriend met Ildi en mede door haar inspiratie en kennis heb ik mij verder kunnen verdiepen in het waterpolo. Wij zijn allebei dagelijks bezig met het ontwikkelen van meisjes en jongens binnen het waterpolo. Altijd is Ildi bereid om haar kennis te delen en ze stelt het belang van de sport en sporters altijd voorop. Ik ben dan ook zeer verheugd om dit boek te mogen verspreiden in Nederland, België en de Nederlandse Antillen.”
Bron: Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Ron Wessels en is eerder gepubliceerd op zijn website www.lezenoverzwemmen.nl. Op deze website schrijft Ron over actuele en historische onderwerpen rond zwemmen en de zwemsport in Nederland.